31 maj

Om oss

Ollie och Elof Ericssons Stiftelse har varit i mänsklighetens tjänst i över 60 år.

Historia

Ollie och Elof Ericssons Stiftelse för Vetenskaplig Forskning grundades 1958 av Bruksdisponent Elof Ericsson och hans hustru Ollie. År 1961 grundades även Stiftelsen för Välgörande Ändamål.

Värmlänningen Elof Ericsson blev 1922, vid blott 35 års ålder, utsedd till VD för Nya Åtvidabergs Industrier för att återuppbygga och utveckla det bolag som gått i konkurs några månader tidigare. Elof lyckades med stor skicklighet inte bara rädda bolaget utan även bygga ut det lilla bruksbolaget med 200 anställda till en världsomspännande koncern med 13.000 medarbetare. Nyckeln till framgången var förvärvet av ett patent på en 10-tangentig räknesnurra. Under 10 år kunde denna utvecklas till den världskända Facit-snurran. Bolagets döptes 1966 om till Facit AB.

Vid sidan av Facit hade Elof Ericsson mängder av uppdrag i svenskt näringsliv. Bland annat var han styrelseledamot i Sveriges Industriförbund, Exportföreningen och Arbetsgivareföreningen. Han var riksdagsman för Folkpartiet och under en kortare tid även handelsminister i Bramstorps koalitionsregering 1936. Elofs stora passion var fotbollen och han följde entusiastiskt sitt kära Åtvidabergs FF från gärdsgårdsserien till allsvenskan. Han var ordförande i Svenska Fotbollförbundet under 12 år, inklusive det minnesrika år då Sverige tog Guld i OS i London 1948.

Elof Ericsson och hans hustru Ollie värnade starkt om det kulturella arvet på bruksorten. De gjorde stora donationer för välgörande ändamål, bland annat till restaureringen av Åtvidabergs gamla medeltida kyrka, fotbollsarenan Kopparvallen, den nya sporthallen och mycket mer. Det var därför naturligt att inrätta Stiftelsen för Välgörande Ändamål samt Stiftelse för Vetenskaplig Forskning.

Efter Elofs bortgång 1961 drevs stiftelserna vidare av sonen Gunnar Ericsson och dottern Ulla von Kantzow. Idag är familjen fortfarande väl representerad av både barnbarn och barnbarnsbarn till Ollie och Elof Ericsson. Det fina arvet består i Ollie och Elof Ericssons Stiftelse än idag.

Ollie Ericsson i mitten tillsammans med sonen Gunnar (3a från vänster) samt dottern Ulla och hennes make Lennart von Kantzow längst till vänster, samt några av övriga styrelsemedlemmar som länge tjänade Stiftelsen

Två stiftelser som fokuserar

Stiftelsen för vetenskaplig forskning:

Erik von Kantzow, Ordförande
Thomas Ericsson, Vice ordförande
Sven Påhlman
Niclas Ericsson, suppleant
Mattias Cape, suppleant
Helena Jernberg Wiklund, suppleant

 

Stiftelsen för välgörande ändamål:

Staffan Ericsson, Ordförande
Lars von Kantzow, Vice Ordförande
Mats Karlsson
Christina Gebenius, Suppleant
Anna Slätt, Suppleant
Emma Peterson, Suppleant